Nyíregyházi Főiskola

Esélyegyenlőségi Iroda

Hallgatói Szolgáltató Központ - Esélyegyenlőségi Csoport

Aktualitások Hírkategóriák Letöltések Linkek Képtár Keresés
2018. December 16.   
MenüBejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Online felhasználók
Vendég: 1
Nincs Online tag

Regisztráltak: 38
Nem aktiváltak: 0
Legújabb tag: Abraham
Szolgáltatások

 

Általános szolgáltatásaink

Kedves Hallgatók!

A Nyíregyházi Főiskola Esélyegyenlőségi Irodája az új tanévben is várja elsősorban a hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő és tartós beteg hallgatókat, de szívesen látjuk a főiskola minden hallgatóját.
A 2011/2012-es tanévben is elérhetőek az irodánk által nyújtott szolgáltatások, melyek nappali és levelezős hallgatók számára is térítésmentesek.

A szolgáltatások igénybevételéhez időpont-egyeztetés szükséges, melyet e-mailben kérhettek:

Göncziné dr. Szabó TeréziaGöncziné dr. Szabó Terézia

Egészséges életmód, egészségmegőrzés, prevenció és fejlesztése

Egészségmegőrzés- egészséges életmód tanácsadás

A test és lélek harmóniája vezet az egészséges és kiegyensúlyozott élethez. Erre a harmóniára és egységre való törekvés képezi az egészséges életmód lényegét, mely az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kap.

Az egészség megőrzése és az egészségfejlesztés intézményünk számára is az egyik legnagyobb kihívás, s egyben feladat is.

Az Esélyegyenlőségi Iroda szakemberei többéves tapasztalatukkal, tudásukkal, információikkal és tanácsaikkal, azokat szeretnék támogatni, akik az élet minőségét magasra becsülik, a saját testi-lelki – szellemi egészségükért pedig éppúgy hajlandóak tenni, ahogyan szeretteikért, valamint a környezetükben élő emberekért.

Célunk, hogy tanácsaink alapján életszerű, napi szinten alkalmazható, betartható, megtartható és megvalósítható tanácsadásokat adjunk azoknak, akik egészséges és testtudatos életre törekszenek, sorsukat és egészségüket kezükben kívánják tartani, pozitív irányba szeretnék terelni az egészségüket.

A tanácsadás főbb területei:

 • egészséges életmód megőrzése, kialakítása (kiemelten: táplálkozás, pihenés, sport, stb...)
 • szellemi – lelki egészség
 • életmód elemzése és tanácsadás
 • mindennapi élet problémái, megoldási technikái
 • "szenvedélyek rabságában" – küzdelem stratégiák
 • szabadidős tevékenységek, mint a testi- lelki relaxáció színterei

A megvalósítás formái:

- Személyes tanácsadás, beszélgetés /előzetes időpont egyeztetés alapján, illetve a honlapon megjelölt fogadóórák időpontjában /

- Tréningek, előadások /külön meghirdetett időpontokban/

gonczine@zeus.nyf.hu Elérhetőségei: B épület fsz./077. telefon: 06-42/599-400/2014 mellék

Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet - BTMFKBertóthyné dr. Végvári Erzsébet

Speciális tanulás-módszertani technikák elsajátítása

Olyan hatékonyan használható gyakorlati ismeretek elsajátítására biztosít lehetőséget, amelyek jelentősen megkönnyítik a főiskolai hallgatók, a fogyatékossággal élő hallgatók mindennapi írásbeli tevékenységét. Az elsajátított ismeretek az életük folyamán hasznos segítséget nyújtanak a számítógépes munkavégzésben és az írásbeli kommunikációban.

Elektronikus gépírás oktatása – digitalizált írás

Cél, hogy a résztvevők elsajátítsák a gyors és hatékony szövegbevitel alapját a szabályos elektronikus tízujjas gépírást. A terv szerint hetente egy alkalommal, kb. három hónapon keresztül történik az oktatás, folyamatos jelleggel. Az érdeklődéstől függően történhet egyénileg illetve csoportos formában is. A fogyatékos hallgatók esetében az oktatás módszereiben alkalmazkodik a fogyatékosság típusához, itt egyénileg, személyre szabottan foglalkozunk a hallgatókkal.

Idegen nyelvű elektronikus gépírás oktatása – digitalizált írás

Az oktatás során a hallgatók – igény szerint – megismerkedhetnek az angol, a német és az orosz nyelvű gépírással. A cél, az idegen nyelvű írásbeli kommunikáció megkönnyítése. A képzés alapja a magyar nyelvű elektronikus gépírástudás, kivétel az orosz gépírás, amely magyar nyelvű gépírás ismerete nélkül is elsajátítható. Terv: heti egy alkalom, 3-6 hónapig, folyamatos jelleggel. Egyénileg és csoportos formában, a csoport max. 5 fő.

Jegyzetelési technikák oktatása – digitalizált jegyzetelés

A kurzus célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a leghatékonyabb jegyzetelési technikákkal, amelyek nagy segítséget jelentenek főiskolai tanulmányaik során és később a gyakorlati életben is. A digitalizált jegyzetelést kizárólag azoknak a hallgatóknak szánjuk, akik magas szinten használják az elektronikus gépírást. Az oktatás egyénileg és csoportosan is történhet. Az oktatás eseti jelleggel történik, a hallgatókkal történő egyeztetést követően, a csoport max. 5 fő.

Felzárkóztató, szinten tartó tréningek elektronikus gépírásból

A tréningek célja, hogy azok a főiskolai hallgatók, akik előző tanulmányaik során tanultak elektronikus gépírást, a főiskolán is lehetőséget kapjanak, hogy tudásukat felfrissítsék, továbbfejlesszék. Az oktatás egyénileg és csoportosan is történhet, csoport max. 5 fő, folyamatos jelleggel.

Tanulmányi ügyekben segítő tájékoztatás fogyatékossággal élő hallgatóknak

A segítségnyújtás keretében a fogyatékossággal élő hallgatóknak a főiskolai élethez tartozó egységekben illetve az egységes tanulmányi rendszerben történő eligazodáshoz nyújtunk segítséget. A hallgatók megismerkedhetnek a központi könyvtár használatával és a neptun rendszer kezelésével. Megtanulhatják az egyszerű iratok és a hivatalos levelezés alapjait, amely a hivatalos szervekkel történő kapcsolattartáshoz szükséges. A tájékoztatás folyamatos jelleggel folyik.

vegvarie@zeus.nyf.hu Elérhetőségei: személyesen: B épület 237. vagy az Esélyegyenlőségi Irodában – B épület Fszt. 074., telefon: 06-42/599-400/2328

Dr. Nagy Edit – GTFKDr. Nagy Edit

Lelki egészség megőrzési tréningek

Olyan hatékonyan használható gyakorlati ismeretek elsajátításához biztosít lehetőséget, amelyek jelentősen megkönnyítik a főiskolai hallgatók mindennapi –és szakmai kommunikációs készségének hatékonyságát, mind szóban, mind írásban.
Az elsajátított ismeretek az életük folyamán hasznos segítséget nyújtanak az írásbeli kommunikációban, a karrier-és pályatervezésben, az önismeret fejlesztésében.

"Négyszemközt" - mentálhigiénés segítő beszélgetés, egyéni tanácsadás:

Krízisben lévő, vagy kommunikációs, illetve egyéb problémával küzdő egészséges, és eltérő képzési igényű hallgatók számára:

 • konfliktuskezelési, karriertervezéssel kapcsolatos,
 • kommunikációs stratégia javítását eredményező,
 • egészségfejlesztő módszerek megismertetésére irányuló,
 • párkapcsolati problémák feltárása, hatékony megoldása heti egy alkalommal, 45 perces időkeretben, előre egyeztetett időpontban.

10-15 fős csoport esetén:

 • egészségfejlesztő előadások tartása,
 • Schlutz- féle relaxációs tréning (AT) alapgyakorlatainak megtanítása, szorongás-és feszültségoldás céljából,
 • Kommunikációs-készségfejlesztő tréning,
 • Karriertervezési tanácsadás.

nagyed@zeus.nyf.hu Elérhetőségei: Szoba: A épület 216, vagy Esélyegyenlőségi Irodában - B. épület: Fszt. 074. Telefon: 06-42-599-400/2225

Dr. Vajda Ildikó – TTFKDr. Vajda Ildikó

Prevenció és terápiás szolgáltatás a mozgásterápia területén

A helytelen életmód következményeinek megelőzése, valamint kialakulásuk kezelése érdekében fontosnak tartom, hogy a Nyíregyházi Főiskolán az egészségfejlesztési szolgáltatások keretében a hallgatók részére létrehozzunk egy mozgásterápiás szaktanácsadást, melynek keretében egyéni mozgásprogram összeállítására valamint igény szerint prevenciós vagy terápiás célzattal egyéni és csoportos tornán való részvételre nyílik lehetőség.
A programban történő aktív részvételen kívül lehetőséget szeretnénk adni arra is, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatos táplálkozási valamint helyes életvezetési tanácsokkal on-line módon is segíthessünk az érdeklődő hallgatóknak.
A szaktanácsadást mindazok a hallgatók igényelhetik, akiknek tartós vagy akut mozgásszervi vagy belgyógyászati panasza indokolja a korrekciós mozgásprogramban való részvételt., vagy egyszerűen csak tenni szeretnének az egészségük megtartása érdekében.

A program tartalma:

 • állapot felmérés és mozgásvizsgálat,
 • a fittségi szint megállapítása,
 • testösszetétel-tápláltsági állapot ( BMI) meghatározása,
 • az eredmények alapján egyéni mozgásprogram összeállítása,
 • egyéni és csoportos preventív torna az igényeknek és a teszteredményeknek megfelelően,
 • egyéni mozgásszervi rehabilitációs foglalkozás,
 • egyéni és csoportos gyógyúszás,
 • VIOFOR - magnetoterápia

vajdai@zeus.nyf.hu Elérhetőségei: Testnevelési és Sporttudományi Intézet fsz./007 szoba, telefon: 06-42/599- 400/2081 mellék

Fogadóóra:
Hétfő, kedd: 10.00-11.00 Testnevelés és Sporttudományi Intézet, Fitness terem
Szerda: 8.00-10.00 B épület, Rehabilitációs tornaterem

Dr. Pauwlik ZsuzsaDr. Pauwlik Zsuzsa

Lelki egészség megőrzési tréningek

Minden embernek adódhatnak nehézségei és olyan problémái az életében, amelyekkel egyedül nem képes megbirkózni, de segítséggel sikerülhet. Az egyéni életviteli tanácsadás abban segíti a főiskolai hallgatókat, hogy értékeiknek, képességeiknek megfelelő célokat tűzzenek ki és ezeket a célokat azután el is érjék. A tanácsadás tovább segít a tudatos viselkedésben, és abban, hogy az a mód, amellyel az egyén a világban él, a céljai elérése felé vigye. A tanácsadás segíti a személyiség fejlődését és kiteljesedését, a lelki egyensúly megteremtésével az egyén harmonikus viszonyba kerül környezetével és saját magával, kapcsolatai kiegyensúlyozottabbá válnak.

Egyéni életviteli tanácsadás:

Krízisben lévő, vagy életviteli problémával küzdő egészséges, és eltérő képzési igényű hallgatók számára heti egy alkalommal, 45 perc időtartamban, előre egyeztetett időpontban.

Kiscsoport esetén:

 • lelki egészségvédelemmel kapcsolatos előadások
 • személyiségfejlesztő tréning
 • kommunikációs és konfliktuskezelő tréning

pauwlik@nyf.hu  Elérhetőségei: Iroda: B épület: Fszt. 059., vagy Esélyegyenlőségi Irodában - B. épület: Fszt. 074.

"Nappali pihenő" / Baba-mama szoba

A Nyíregyházi Főiskola nappali és levelező tagozatos "eltérő" igényű hallgatói számára „Nappali pihenő” szoba vehető igénybe a "B" épület fsz. 077-ben.

A pihenő jelenleg a következő szolgáltatásokat biztosítja a hallgatók számára térítésmentesen:

 • számítógép használat, - internet hozzáférés,
 • szociális ellátás: pihenés, - étkezés (a szobában mikrohullámú sütő, vízforraló, hűtő van elhelyezve,
 • pelenkázó szekrény, kiságy.

Ha tanulni szeretnél, vagy csak egy kicsit pihenni, esetleg nyugodtan megebédelni, itt megteheted.

Igénybevétel formája:

Személyesen:

a Hallgatói Esélyegyenlőségi Irodában a "B" épület fsz. 076-os szobájában, vagy

telefonon:

a 0630-676-1089 Pappné Kisferi Erzsébetnél vagy 0630/676-1073 Lutter Krisztinánál.

Az igénybejelentést / regisztrációt követően a kulcs bármikor átvehető az épület nyitvatartási rendjéhez igazodva a "B" épület portáján.
A kulcs átvételét és leadását a portán erre a célra elhelyezett űrlapon kérjük feljegyezni.

 


Az oldal 800x600 méretben IE és Mozilla Firefox böngészőre optimalizálva.