Nyíregyházi Főiskola

Esélyegyenlőségi Iroda

Hallgatói Szolgáltató Központ - Esélyegyenlőségi Csoport

Aktualitások Hírkategóriák Letöltések Linkek Képtár Keresés
2018. December 16.   
MenüBejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Online felhasználók
Vendég: 1
Nincs Online tag

Regisztráltak: 38
Nem aktiváltak: 0
Legújabb tag: Abraham
Ösztöndíjprogram fogyatékossággal élő hallgatóknak
Pályázatok
Ösztöndíjprogram fogyatékossággal élő hallgatóknak

Közigazgatási ösztöndíjprogramot hirdet a kormány fogyatékossággal élő hallgatóknak.

Az esélyegyenlőséget szolgáló program célja, hogy a fiatalok munkatapasztalatot szerezzenek a minisztériumokban, és így megnyíljon előttük az elhelyezkedés lehetősége - jelentette be Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A tárca háttérintézménye, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) által meghirdetett pályázatra hétfőtől lehet jelentkezni február 7-ig. A felvételt nyerő ösztöndíjasok várhatóan márciustól három hónapot tölthetnek napi négy órában egy minisztériumban, és havi 50 ezer forint adómentes ösztöndíjat is kapnak.

A kiválasztott húsz fiatal szakirányú munkatapasztalat-szerzését - egy másik pályázaton nyertes - mentorok segítik majd, akik az egyes tárcák kormánytisztviselői közül kerülnek ki, és a programban ők is havi 50 ezer forintot kapnak. Hozzátette: ha nagyon sokan jelentkeznek a pályázatra, akkor elképzelhető, hogy növelik majd a létszámot.

A pályázat január 20-tól a www.kih.gov.hu oldalon lesz elérhető.

Az államtitkár elmondta, már megkezdték a fogyatékkal élő hallgatók munkaállomásainak kiépítését a minisztériumokban, így például a látássérült ösztöndíjasokat egy számítógépes felolvasó program segíti.

Tapolczai Gergely (Fidesz) országgyűlési képviselő azt közölte, hogy történelmi pillanatnak tartja a program elindítását, és a Fidesz-KDNP nevében is üdvözli az új kezdeményezést, amely új kapukat nyit meg a fogyatékkal élő fiatalok előtt a közigazgatási munka felé.

A Gyurcsány-korszakban - folytatta - zárva voltak ezek a kapuk a fogyatékos emberek előtt, de még az egészséges fiataloknak is nagyon nehéz volt a közigazgatásba bekerülniük. A munkatapasztalat-szerzést célzó programra utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz-kormány számára a tanuláson és a munkán van a hangsúly, nem a segélyezésen.

"a Fidesz-kormány számára a tanuláson és a munkán van a hangsúly, nem a segélyezésen."

Úgy látja, a kormányzat pozitív példáját követniük kellene a nyílt munkaerő-piaci szereplőknek is, mert tapasztalatai szerint a munkaadók egy része fél a fogyatékossággal élő emberek alkalmazásától.

A képviselő ezzel kapcsolatban a "lelki", illetve a "fejekben történő" akadálymentesítést, a tudatformálás fontosságát hangsúlyozta.

Balatoni Monika beszámolt egy másik, a fogyatékossággal élőket segítő kormányzati programról is. Elmondta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a kormányablak-ügyintézők alapképzésében február második felétől megjelenik az úgynevezett "érzékenyítő" képzés, amely a fizikai mellett a "lelki" akadálymentesítést segíti.

Arról beszélt, hogy az ügyfélbarát közigazgatás kifejezés nemcsak az ügyintézők gyorsaságát, kedvességét jelzi, hanem azt is, hogy az ügyfelek egyenlő esélyekkel rendezhetik ügyeiket a kormányablakoknál.

Elmondta azt is, mind az ösztöndíjprogramot, mind pedig az érzékenyítő képzést három, fogyatékossággal élő fiatal szakértő segítette: Weisz Fanni, Markos Ádám és Szentgáli-Tóth Boldizsár, akik várhatóan az egyetemi képzésbe is bekapcsolódnak majd.
Forrás: www.europaradio.hu

Az oldal 800x600 méretben IE és Mozilla Firefox böngészőre optimalizálva.