Nyíregyházi Főiskola

Esélyegyenlőségi Iroda

Hallgatói Szolgáltató Központ - Esélyegyenlőségi Csoport

Aktualitások Hírkategóriák Letöltések Linkek Képtár Keresés
2018. December 16.   
MenüBejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Online felhasználók
Vendég: 1
Nincs Online tag

Regisztráltak: 38
Nem aktiváltak: 0
Legújabb tag: Abraham
Digitális Tartalom Látássérülteknek
HírekKedves Olvasóink!

Örömmel számolunk be róla, hogy megalakult a Digitális Tartalom Látássérülteknek civil társaság (röviden DITAL). A társaság azt tűzte ki zászlajára, hogy olyan könyvtárat hozzon létre a látássérültek számára, mely a kor technikai követelményeinek, valamint a szerzői jogi törvény állttal támasztott feltételeknek megfelel, és segíti a látássérült embereket a könyvekhez való hozzájutáshoz.

A társaság elkészíttetett egy profi Webes könyvtárat, mely lehetővé teszi, hogy a társaság tagjai letölthessenek txt formában elektronikus könyveket. A letöltés mellett egyéb extra funkciókkal is segíti a felhasználókat.

Mit is tud ez a könyvtár?

Tárolja egy könyvről a szerzőjét, címét, műfaját, kiadási dátumát, kiadót, ha sorozatba tartozik, akkor az arra vonatkozó információkat, fülszöveget, könyvborítót, valamint természetesen magát a könyvet. Tárolja továbbá, hogy javított, vagy sem az adott könyv. A kiterjedt információk tárolása mellett komplex keresési lehetőségek is elérhetőek. Szűrni tudjuk a könyveket szerző, műfaj szerint. Szabad szavas keresést tudunk kérni az összes szempont szerint. Azaz akár a fülszövegben, akár a sorozat információban, akár a kiadó mezőben tudunk kerestetni. A keresési eredményeket az oldalon megtekinthetjük. Választhatunk, hogy egy oldalon hány találat jelenjen meg. A keresési eredményeket exportálhatjuk csv, vagy txt fájlba. Az exportált fájl nem csak az alapvető információkat tartalmazza, hanem a fülszöveget, sőt még a letöltési linket is a könyvhöz.

Lehetőségünk van feltöltési figyelmeztetők beállítására. Azaz ha kérjük, akár naponta e-mail üzenetben az újonnan feltöltött könyvekről információt küld a rendszer automatikusan.

Ebből is kitűnik, hogy minden kényelmi szolgáltatást igyekeztünk kidolgozni. A rendszer jól strukturált adatbázison alapszik, ezért a jövőben komoly fejlesztéseket is lehet rajta elvégezni. Akár más rendszerekkel, programokkal tudjuk majd összekapcsolni. Azaz nyitott az integráció megvalósítására.

A civil társaság rendelkezik saját levelező listával, melyben a tagok tudják a könyvekkel, könyvtárral kapcsolatos tapasztalataikat kicserélni.

A társaság weboldalán lehetőség van arra is, hogy ha a csatlakozott tag engedélyezte, akkor privát üzenetet küldjünk a társasághoz csatlakozott tagok számára.

A könyvtár, valamint a dital weboldal kifejlesztését, elkészítését az Alko-soft Bt. finanszírozta, és a rendszer folyamatos üzemeltetését, karbantartását jelenleg szintén Ők végzik. A könyvtári rendszer egy évek óta jól működő szerveren lett elhelyezve, mely folyamatos archiválással óvja meg az adatbázis épségét.

A DITAL célja, hogy Magyarország legkomplexebb elektronikus könyvtárát hozza létre látássérültek számára. A társaság ezt a célt úgy szeretné elérni, hogy profi stáblistát hoz/hozott létre, mely végzi a könyvek katalogizálását, feltöltését, sccannelését. A társaság szeretné a stáblistát ösztönözni ezért a munkájukat valamilyen módon a jövőben honorálni fogja/szeretné, valamint idővel a könyvtár üzemeltetését, valamint fejlesztését is meg kell fizetni. Rájöttünk arra, hogy ha egy folyamatos, és jól működő rendszert szeretnénk, azt nem lehet pusztán társadalmi munkában megteremteni. Ezért a társasági szerződés alapján minden csatlakozott tagnak évente hozzá kell járulnia 5.000 ft-al a könyvtár üzemeltetéséhez.

A DITAL folyamatosan keresi a támogató cégekkel a kapcsolatokat, hogy lehetőség nyíljon akár az ingyenes társasági tagságra is. Jelenleg vannak biztató jelek, de addig a könyvtár stabil, és profi működését kénytelenek a társaság tagjai finanszírozni. Ez a finanszírozási forma a külföldi példákon alapszik, azaz már jól bevált rendszerre épül. Így biztosak lehetünk benne, hogy kipróbált stratégiát követünk.

A könyvek feltöltése folyamatosan zajlik. 3 hete kezdtük meg a feltöltést. Jelenleg több mint 500 könyvnél tartunk. A bővülés dinamikusan emelkedő tendenciát mutat.

Amennyiben úgy érzi, hogy szeretne a DITAL civil társaság tagjává válni, akkor most már bármikor megteheti. Mivel a könyvadatbázis még kevés könyvet tartalmaz, ezért most, aki csatlakozik a társasághoz, július 1-ig tesztelheti, kipróbálhatja a könyvtárat. Az éves időszak csak július 1-el kezdődik meg. Amennyiben csatlakozik, szívesen vesszük ötleteit, építő kritikáit a rendszerrel kapcsolatban. Ezzel is a jövőbeni legjobban működő rendszer megvalósítását tudja elősegíteni.

A teszt időszakban meggyőződhet róla, hogy tényleg egy profi rendszer, és egy jó csapat tagja lehet, ha velünk tart a könyvtár működése során.

Csatlakozni lehet, valamint egyéb információt olvashat (többek között a DITAL civil társasági szerződést is) a www.dital.hu weboldalon.

Építsük együtt a saját könyvtárunkat!

Üdvözlettel:
Dvariecki Bálint
Ügyvezető Igazgató
Alko-Soft Szolgáltató Bt
Tel: +36(30)499-34-77
E-mail: d.balint@alkosoft.eu
www.alkosoft.hu

Az oldal 800x600 méretben IE és Mozilla Firefox böngészőre optimalizálva.